Celozrnný pšeničný bulgur je lahodná príloha s jemne orieškovou chuťou, ktorá sa hodí na prípravu šalátov, bulgurota či sladkej raňajkovej kaše
Celozrnný pšeničný bulgur je obľúbená príloha s jemne orieškovou chuťou a arómou. Vyrába sa nalámaním celých zŕn pšenice, vďaka čomu si zachováva maximálne množstvo bioaktívnych látok. Ide o potravinu bohatú na komplexné sacharidy, ktoré telu dodávajú energiu pomaly a postupne. Preto sa hodí v prípade, kedy hľadáte potraviny, ktoré pomôžu bojovať s hladom. Bulgur sa tiež pýši vysokým obsahom vlákniny a oceníte ho tak pri starostlivosti o tráviaci systém a črevný mikrobióm. Rovnako má aj nízky obsah nasýtených tukov, čo oceníte napríklad počas diéty.
Bulgur vyniká svojou jednoduchou prípravou, pričom máte hneď niekoľko možností, ako ho pripraviť. Dá sa uvariť podobne, ako akákoľvek iná príloha. Varte ho vo vode v pomere 1:2 po dobu zhruba 15 minút. Stačí ho však variť aj iba 5 – 10 minút a následne nechať dôjsť pod pokrievkou. Ak sa vám však náhodou nechce variť, môžete ho vložiť zhruba na 1 hodinu do studenej vody a nechať nabobtnať.
Celozrnný bulgur je skvelý do sladkých aj slaných receptov. Skvele chutí ako príloha k mäsu, rybe, tofu, robi či ďalším rastlinným alternatívam mäsa. Okrem toho je však aj skvelou ingredienciou do rôznych pestrých šalátov. Pripravíte z neho napríklad tradičný arabský šalát tabbouleh, ktorý okrem bulguru obsahuje čerstvé bylinky, paradajky, cibuľu, citrónovú šťavu a olivový olej. Šalát si však môžete vykúzliť aj z inej zeleniny a ingrediencií podľa chuti. Z bulguru sa dá pripraviť aj chutné bulguroto, placky, nákyp a môžete ním aj zahustiť polievku.
Ak chcete skúsiť bulgur na sladko, môžete vyskúšať napríklad kašu s ovocím, srvátkovým proteínom a orechami či orechovým maslom. Rovnako sa z bulguru dá upiecť sladký nákyp, muffiny alebo iné dezerty. Dá sa z neho pripraviť aj mliečny bulgur na spôsob mliečnej ryže. Ako vidíte, bulgur je univerzálnou a výživnou potravinou, ktorá sa vo vašej kuchyni určite nestratí.
Celozrnný pšeničný bulgur a jeho výhody
má jemne orieškovú chuť a arómu
vzniká nalámaním celých zŕn pšenice
je alternatívou kuskusu, zemiakov, ryže či cestovín
je bohatý na kvalitné komplexné sacharidy a vlákninu
má nízky podiel nasýtených mastných kyselín
dodáva postupne sa uvoľňujúcu energiu
pomáha pri starostlivosti o tráviaci systém a črevný mikrobióm
vyniká jednoduchou prípravou
hodí sa do šalátov aj ako príloha k mäsu či jeho rastlinným alternatívam
je vhodný na prípravu bulgurota, placiek alebo polievok
skvele chutí aj v sladkej kaši alebo nákypoch
Zloženie
Celozrnný bulgur pšeničný.
Návod na použitie
Pred použitím opláchnite, pridajte preferované množstvo do vriacej vody a nechajte povariť po dobu približne 15 minút.
Tabuľka nutričných hodnôt
Nutričné hodnoty
per 100 g
*RI per 100 g
Energetická hodnota
1512 kJ/ 380 kcal
18 %
Tuky
1,7 g
2 %
- z toho nasýtené mastné kyseliny
0,2 g
1 %
Sacharidy
73 g
28 %
- z toho cukry
2,8 g
3 %
Vláknina
8,6 g
-
Bielkoviny
11 g
22 %
Soľ
0,12 g
2 %
*Referenčná hodnota príjmu priemernej dospelej osoby (8400 kJ/2000 kcal).
Upozornenie
Uchovávajte na suchom mieste mimo priameho slnečného žiarenia pri izbovej teplote.Alergény: Alergény sú vyznačené v zložení tučne. Parametre:
Brutto váha:
0.502000
Šírka:
4.000000
Bez GMO:
áno
Bez aspartamu:
áno
B2B price exception:
Yes
Bezlepkový:
nie
Bez umelých sladidiel:
áno
Forma:
potraviny
Balenie (g):
500 g
Dĺžka:
10.000000
Vegánsky:
áno
Počet kusov v balení:
6
Vegetariánsky:
áno
producing_country:
EU
Bez laktózy:
áno
BIO:
nie
Výška:
18.000000
Zmes:
číry
Značka:
GymBeam
HS kód:
19043000: - Pšenica bulgur